Skal de fjernes? Som regel ja. Enten fordi kviksølv er giftigt for kroppen eller fordi de er utætte og gamle. Mennesker optager let kviksølvdampe gennem lunger og hud og kan få symptomer som hoste og åndenød. Kviksølv kan også føre til allergisk kontakteksem. Endvidere kan kviksølv optages fra mad, især kviksølvforurenede fisk, hvilket er de største fisk i fødekæden såsom tunfisk. I særlige tilfælde kan nervesystemet og hjernen tage skade. Det er dog usikkert hvor ofte og hvor meget. Nogle kobler en sammenhæng mellem kviksølv og stigningen af ADHD, igennem moder og mormors tidligere optagelse af kviksølv. Men det er svært at bevise. Vi ved bare at der ikke er nogen nedre grænse for dosis og forgiftning, og at tungmetaller har det tilfælles, at de ophobes i kroppen gennem mange år.
Tungmetaller er kræftfremkaldende og kan give skader på hud, nerver, lever og mave-tarmkanalen, samt gennem luften ved indånding af støv. Fødevarestyrelsen kommer med eksempler som multipel sclerose, fibromyalgi, hjertekarsygdomme, demens, Alzheimers, autisme, underlivslidelser, brystcancer og reumatiske sygdomme, og så er det sikkert at kviksølv påvirker immunsystemet, så der sker en svækkelse af modstandskraften overfor sygdomme og infektioner.
WHO siger. ”Der er ingen nedre grænse for hvor lidt kviksølv (Hg) der er toxisk for din krop”.
Her på klinikken forholder vi os til det samlede sygdomsbillede, stiller spørgsmålstegn og ønsker mindst mulig svækkelse af kroppens immunforsvar, herunder også kviksølv i munden. Så kviksølvfyldninger skal ikke fjernes for enhver pris, men de skal vurderes objektivt og med kritiske øjne. Sommetider kan vi fjerne flere af gangen og andre gange vurderer vi, at det er for stor en belastning på kroppen, så vi er nød til at dele det op i flere seancer. Derudover vurderer vi om din sølvfyldning kunne have sammenhæng med evt. andre symptomer i kroppen.
På denne video, som stadig findes på youtube, kan man se kviksølvdampe i et specielt lys, som langsomt afdamper selv efter 20 år. Desuden afgives kviksølvdampe, når du tygger på en kviksølvfyldning. Omvendt får man en stor påvirkning af kroppen, når man fjerner fyldningen, så derfor skal det hele tages i betragtning.
De har skrevet denne artikel i 2008. Jeg takker Bent Christiansen, som har arbejdet med sølvforgiftning i 30 år og videregivet al hans viden i en bog, som bliver udgivet 2025.
Artikel: Kviksølv afgiftning giver bedre helbred Bent Christiansen
Siden 2008 har det kun været tilladt at bruge sølvamalgam i meget få tilfælde og fra 1marts 2025 er det på intet grundlag lovligt at lægge sølvamalgam fyldninger. Personligt har jeg kun lavet 5 kviksølvfyldninger på studiet imellem 1995-2001. Dvs. kviksølvfyldninger har været udfaset i ca 25 år i takt med at plasten blev bedre og tandlægen blev bedre til at ”bonde” sufficient til tanden. Plast er mere teknikfølsomt end sølvfyldninger, men med den rette teknik, så vil plast holde i mange år.
Det vurderes, at man i Danmark i perioden 1977- 1988 har anvendt amalgam til behandling af mere end 30 millioner tænder. Cirka halvdelen af det pulver det blev anvendt til fremstilling af amalgamfyldninger, består af uorganisk kviksølv, mens resten hovedsageligt består af sølv, kobber og tin.
Sølvfyldninger = 50% kviksølv
Sølvfyldninger – burde egentlig hedde kviksølvfyldninger, idet fyldningsmaterialet består af 50% kviksølv!! – kun 20% udgøres af sølv.
Kviksølvfyldninger, også kaldet amalgam-fyldninger, er et blandingsmateriale (en legering) af mange metaller, som har været brugt til tandfyldninger i de sidste 150 år
Amalgam består af:
Mekanisk påvirkning: Kviksølv korroderer igennem årene, og medfører infraktioner i en tand. Dette gør tanden svag, hvorfor tanden kan frakturere. Revnen kan gå dybt ind til nerven, og medføre nervebetændelse eller rodspidsbetændelse over nogle år. Dette vil du mærke, som en kronisk murrende smerte eller en akut dunkende smerte. Hvis de knækker skal der ofte laves en krone.
Vi ønsker at udføre minimal invasiv behandling og derfor er det ofte mest skånsomt at få skiftet din sølvfyldning før den og evt. også tanden knækker. Når vi fjerner sølvfylninger vil vi udføre plastfyldninger eller evt. porcelæns onlay/ mindre krone. Hvis det er mere omfattende henviser vi til vores kollega som vil udføre en fuldkrone.
Biologisk: Kviksølvet i amalgamfyldningerne er ikke stabilt. Kviksølvet fordamper hele tiden fra amalgammaterialet. Der er reelt ikke tale om en legering, som er kendetegnet ved at indholdsstofferne er helt anderledes fastholdt til hinanden.
Dampene føres med vejrtrækningen ned i lungerne hvor ca 80% optages af blodet. Blodet fører kviksølvet rundt til alle kroppens organdele. Det ophobes særligt i hjernen, generelt i nervesystemet og i nyrerne.
Kosmetisk: Det er klart smukkere og heldigvis også mere biokompatibelt i dag. Læs mere om Dentalmaterialer på www.fmsd.dk
Når man udskifter sølvfyldninger skal man overveje det mekaniske, kosmetiske og mulighed for metalforgiftning.
Udskiftning af gamle sølvplomber er derfor en god investering i dit velbefindende. Både for at forebygge knækkede tænder og metalpåvirkning/ forgiftning af kroppen.
Vi fjerner dine sølvfyldninger skånsomt under beskyttelse af kofferdam, kultabletter og en antioxidant protokol (tilskud af vitaminer), som hjælper dit immunforsvar med at udrense kviksølvet forsvarligt. Denne protokol skal du følge 3 uger før behandling og 3 uger efter fjernelse af sølvfyldningen. Den vil blive sendt til dig, når du booker tid til fjernelse af sølvfyldninger
Desuden bruger vi specielle sug og masker svt. IAOMT( https://iaomt.org certificering fra USA)
Book en forundersøgelse og så laver vi en individuel plan for dig.
Prisen afhænger af, hvor mange fyldninger der skal laves om og hvordan dit tandsæt er udformet.
Du kan også booke en online forundersøgelse med et billede inde i munden, og så vil vi forsøge at give et nogenlunde præcist tilbud via mail. Her betales kun forundersøgelse til 399kr og så har du sparet din tid med at komme første gang.
Siden 1990’erne har videnskaben gjort store fremskridt, og i dag udføres langt de fleste fyldninger i et meget stærkt og holdbart plastmateriale. Man er altså i høj grad begyndt at forlade de meget omdiskuterede sølvfyldninger til fordel for plastfyldninger. Plast har en lang række fordele, og kun få ulemper. Én af ulemperne er, at plastmaterialet er mere teknikfølsomt end sølvmaterialet. Af denne grund stilles der altså større krav til din tandlæge og os. Vi ønsker nemlig kun at udføre vores behandlinger med de absolut bedste løsninger.
Fordelen ved plast er at de limer til tanden og kosmetisk er en bedre og mere anbefaleseværdig behandling. Mange patienter ønsker netop af denne grund at få udskiftet de gamle sølvfyldninger til tandfarvede plastfyldninger.
Generelt har plastfyldninger en god holdbarhed, da den plast, der anvendes i dag, er udviklet med en høj styrke og har en meget stærk og holdbar lim.
Der er flere faktorer, der spiller ind på holdbarheden af en plastfyldning. Fyldninger i fortænderne kan forventes at holde funktionelt i lang tid, da disse ikke belastes af kraftigt slid og tyggetryk. Omvendt vil en plastfyldning i fortænderne, der involverer skærekanterne eller en fyldning i kindtænderne blive udsat for et større tyggetryk og slid, hvorved den kan knække. Men du kan sagtens forvente en holdbarhed på 6-12 år og formentlig mere, hvis du er god til at børste imellem tænderne. Det er som regel her der kan forekomme sekundær caries. Dvs. caries under en plastfyldning, hvilket er den største risikofaktor for holdbarheden af din plastfyldning.
Har du brug for at få lavet en plastfyldning på grund af hul i tanden eller skyldes det en udskiftning af sølvplomber? Send en mail til klinik@holisticmouth.dk, så vil vi ringe dig op, så snart vi har mulighed for det.
Vi vil gerne have mulighed for at vurdere, hvor omfattende en plastfyldning vi skal udføre. En plastfyldning koster typisk mellem 1195 kr. og 2550kr. Det afhænger af, om det er en stor eller lille fyldning og hvor mange flader, der er tale om.
Kviksølv påvirker mange organdele i kroppen. Det viser sig ved karakteristiske fejlfunktioner hvoraf de mest almindelig kendte er anført nedenfor.
Er du interesseret i en vurdering af om du lider af kronisk kviksølvforgiftning kan du sætte ingen eller 1 eller 2 krydser (afhængig af problemets størrelse) ud for de symptomer, som du kan bekræfte. Herefter kan du få en samlet vurdering af en tandlæge på klinikken om der er så mange og vægtige tegn til stede, at en tungmetalforgiftning ikke kan udelukkes.
Næste trin er en udredning af din sygehistorie omkring de områder du har markeret, samt en undersøgelse som udelukker, at der kan være tale om lokale tandproblemer eller sygdomme af anden art, som har symptombillede der ligner tungmetalforgiftning.
Hvis det ønskes kan der herefter foretages andre undersøgelser hos bl.a. læge, for yderligere afklaring af mistanken om kronisk tungmetalforgiftning.
HUDEN:
SLIMHINDER:
KREDSLØBET:
MUSKELVÆV:
KIRTLER:
NERVEVÆV:
Det traditionelle behandlersystem anerkender ikke kronisk kviksølvforgiftning og undersøger sjældent for det. Symptomerne kan som nævnt variere meget og have forskellig karakter. Det kan være enkeltstående fysisk (somatisk) lidelse, en psykisk lidelse eller som en blandingsform (psykosomatisk) lidelse “af ukendt årsag!”
Behandlingen består ofte af en symptomatisk behandling rettet mod en eller flere af disse symptomer uden at se på det samlede symptombillede.
Læs evt. Githa Ben David’s bog ”Hjælp”, som handler om metalforgiftning.
Eksempler på diagnoser (“Sygdomme”) som er multifaktorielle
Sund mund – krop og sind