SUND MUND - KROP & SIND

Slimhindeforandringer

Munden er dækket af slimhinde. Blød langs kinderne og forhornet på tandkødet. Slimhinden i munden tager kun 7 dage for at udskifte alle cellerne. Så i løbet af dage har du en helt ny slimhinde.

Slimhindens rolle og behandling af forandringer

Slimhinden skal beskytte dig imod patologiske bakterier, og hjælpe dig med at opretholde en god mundhuleflora, så det kun er de gode bakterier der findes i munden. 

Sommetider opstår der forandringer på slimhinden. Nogle er virusbetinget og andre skyldes ubalance i immunsystemet, mave-tarmkanalen, lever og nyre.

Derfor kan man ikke bare smøre noget på, som får det til at forsvinde.

Behandlingen består af: kostændring, kosttilskud, immunterapi, urter og homøopatisk behandling.

Typiske sygdomme i munden

Har du forandringer i mundslimhinden og måske allerede fået en diagnose:

Der er 200 sygdomme i mundslimhinden såsom lichen planus, burning mouth, pemphigus vulgaris, herpes, candida, lingua geografica osv.

Traditionelt er der ikke en helbredende behandling af disse sygdomme. Vi tandlæger har lært at diagnosticere sygdommene, men vi har ikke lært at behandle disse sygdomme og patienterne observeres istedet. Disse patienter falder ofte ned imellem 2 stole og ved ikke rigtig hvor de skal henvende sig.

Her på klinikken behandler vi med immunterapi. Dvs. vi støtter immunforsvaret og kombinerer vores viden fra tandlægefaget med naturmedicin. Derudover supplerer med blodprøver, som du enten får taget hos egen læge eller hos os. Det er nemlig ikke alle blodprøver, som du kan få taget hos egen læge. Disse blodprøver kan eks. D-vitamin, omega-3, B12, zink, B1, B2,B3,B6, Magnesium osv.

Her er der eksempler på mundsygdomme, som vi behandler her på klinikken:

Herpes simplex virus (HSV) kan give en infektion, der viser sig som små klare væskeblærer på et afgrænset område på huden eller slimhinderne. I daglig tale kalder man dette for “herpes”. Der findes to virustyper: type 1 er den hyppigste årsag til forkølelsessår (herpes labialis), og type 2 er typisk årsag til herpes på kønsdelene (herpes genitalis).

HSV findes i selve blærerne og herpes smitter typisk fra person-til-person ved direkte hud eller slimhinde kontakt, fx ved kys eller seksuel kontakt. I sjældne tilfælde kan smitte fra mor til barn under fødslen. 

Den første infektion med enten HSV type 1 eller type 2 kaldes en primærinfektion. Herefter søger virus via nervebanerne hen til selve nervecellen, hvor virus forbliver resten af livet. Her kan virus ligge i dvale og forblive uopdaget for immunsystemet, det såkaldte latente stadie. Ved reaktivering af virus kan der komme nye væskeblærer, fx i form af ”forkølelsessår”. Antallet og karakteren af disse reaktiveringer er meget varierende, men såvel omfang som hyppighed aftager typisk med tiden. Mere markante reaktiveringer kan ses hos patienter med svækket immunforsvar.

Man kan ikke se forskel på om et udbrud skyldes en primær infektion eller en reaktivering, ligesom begge former kan være uden synlige symptomer, dvs. at virus kan udskilles fra fx spyt eller sekreter fra kønsorganer, uden der er blærer eller sår. Herpes infektion er meget almindelig og ca. 80 % af den voksne danske befolkning har antistoffer mod HSV. De fleste personer med antistoffer mod type 1 er smittet i løbet af barndommen.

Primærinfektion Betændelse af mundslimhinden Herpes stomatitis eller Herpetisk gingivostomatitis for spædbørn viser sig ved små blærer som evt. breder sig ud på læberne er et almindeligt symptom på en primær HSV-infektion. Sygdommen kan være ledsaget af feber og halsbetændelse forårsaget af virus.  

Primær genital herpes viser sig med smertefulde små blærer eller åbne sår på kønsdelene samt feber.

Symptomerne aftager uden behandling i løbet af 1 – 2 uger, hvor blærerne omdannes til sår, men man kan senere opleve reaktivering. 

Forkølelsessår (Herpes labialis)
Forkølelsessår er det hyppigste symptom på virus reaktivering og viser sig ved prikken, svien og stikken i udbrudsområdet efterfulgt af velafgrænset udbrud med blærer. Forskellige forhold kan udløse et udbrud som fx øvre luftvejsinfektioner, skade på huden, udtørring af læberne, stærkt sollys, stress eller menstruation.

Herpes som kønssygdom (Herpes genitalis)
HSV kan overføres seksuelt og forårsages hyppigst af HSV type 2, men HSV type 1 kan også være årsag til genital herpes. Symptomerne er typisk mest udtalte ved en primærinfektion og viser sig som blærer og sår på kønsdelene. 

Sidst i graviditeten kan udbrud af herpes genitalis eller asymptomatisk udskillelse af virus føre til smitte af barnet ved passage af fødselskanalen. Det er særligt primærinfektion, som leder til alvorlig sygdom hos barnet, idet moderens blod ikke indeholder antistoffer, der kan overføres til barnet. Ved reaktivering under graviditeten vil barnet oftest været beskyttet af antistoffer af IgG-type fra moderen. IgG antistoffer transporteres aktivt via placenta fra mor til barn fra graviditetsuge ca. 28-32.

Hjernebetændelse (encephalitis) og hjernehindebetændelse (meningitis)
I sjældne tilfælde kan HSV være årsag til hjernebetændelse. Denne sygdom ses i alle aldre. Bortset fra tilfælde hos nyfødte er næsten alle forårsaget af HSV type 1. Sygdommen skyldes infektiøse læsioner i hjernen, og symptomerne afhænger af, hvor læsionerne sidder. Feber er næsten altid tilstede og ofte kan ses adfærdsændringer, taleforstyrrelser og/eller kramper. Dødeligheden ved hjernebetændelse (encephalitis) er ubehandlet næsten 70 % og korrekt diagnosticeret og behandlet er den 20-30 %. 

Herpes simplex hjernehindebetændelse er typisk forårsaget af HSV type 2 og ses særligt hos personer med forudgående herpes udbrud på kønsdelene. Sygdommen går som regel over af sig selv efter nogle dage med feber, hovedpine og nakkestivhed. Sygdommen kan komme igen (Mollarets meningitis).

Herpetisk gingivostomatitis.

Ved primær herpetisk gingivostomatitis ses intraepiteliale vesikler (knappenålshovedstore blærer), som hurtigt brister og efterlader sår. Læsionerne kan optræde i hele mundhulen, men gingiva er typisk involveret. Tilstanden er meget smertefuld, og patienterne har svært ved at tage føde til sig. Feber og påvirket almentilstand ses hyppigt. Reaktivering af herpes simplex optræder hyppigst som vesikler/blærer i klaser på prolabiet og på overgangen mellem prolabium og ansigtshud (herpes labialis), men kan også forekomme intraoralt (recidiverende intraoral herpes), hvor det især forekommer på den fast bundne, keratiniserede slimhinde i den hårde gane og på processus alveolaris, hvor der ses små, ikke specielt smertegivende vesikler.

Book en tid via terapeut booking.

Konsultation 30 min første gang.

Lichen Planus:

Lichen Planus eller Lichen Ruber er en inflammatorisk hud – og slimhindesygdom.

Diagnose:

  • Inflammatorisk hud og slimhindesygdom med ukendt ætiologi
  • Diagnose stilles ud fra sygehistorie, kliniske fund og biopsi
  • De klassiske forandringer på huden er kantede, blålig røde, licheniserede papler med hvidt netmønster, (Wichhams stria)
  • I mundhulen ses licheniserede forandringer med hvidt netmønster (netmelon-tegning) eller mere erosive forandringer.


Symptomer og udbredelse:

  • Kan give svie og brændende ubehag
  • Lichen planus er en præmalign tilstand, så det skal kontrolleres løbende.
  • Relativt hyppig lidelse
  • Kutan lichen planus er den hyppigste kliniske form, mens den orale variant står for 15-35 % af tilfældene
  • Slimhindeaffektion forekommer hos op til 65 % af patienterne med Kutan lichen planus ( LP på huden)
  • Tilstanden udvikler sig ofte langsomt


Kliniske fund

  • Hvidlige maculae og striber af netagtig karakter (netmelontegning), som kan udvikle sig til mere atrofiske erosive områder. Kindslimhinden er hyppigst afficeret, men tungen, gingiva og læber kan også være ramt

Behandling:

  • Lokalsteroid, detox af kroppen, støtte til nyre -lever-mavetarm med immunterapi.
  • Blodprøver af eks. omega-3, D-vitamin, B-vitaminer, zink
  • Vestlig medicin: Behandlingen af oral lichen planus vil oftest være kronisk og lindrende.
  • Østlig medicin: støtter med øreakupunktur, immunterapi og støtte til vores udrensningsorganer: nyre-lever og mavetarm.
  • Svampeinfektion bør udelukkes
  • Biopsi er nødvendig for at stille diagnosen og i nogle tilfælde for at udelukke malignitet. Derfor henvises ofte til Specialtandlæge i tand-mund og kæbekirurgi, hvorefter jeg atter kontrollerer det her på klinikken.
  • Opfølgning er vigtig, da lichen planus er en præmalign lidelse


Råd til patienten:

  • Undgå stærkt krydret eller meget varm mad, som forværrer tilstanden
  • Undgå at tænder eller proteser irriterer slimhinde


Opfølgning:

  • Da der er en risiko for malign udvikling, bør patienter med oral/genital lichen planus følges med jævnlige kontroller, f.eks. en gang årligt

Komplikationer og prognose

Komplikationer

  • Malign transformation til pladeepitelcellecancer ses hos få procent af patienter med oral lichen planus2Patienterne bør derfor følges
  • Genitalslimhinden kan angribes. God ide at spørge til det, da det ikke er sikkert, at patienten selv nævner det. Risiko for sammenvoksning af slimhinder bør behandles effektivt fra starten

Prognose

  • Oral lichen planus er en kronisk inflammatorisk sygdom
  • Mens læsionerne ved kutan lichen planus typisk regredierer efter 1-2 år, så varer læsionerne ved oral lichen planus meget længere, men vil variere i intensitet

Definition

  • Oral lichen planus (også kaldet lichen ruber) er en manifestation af lichen planus på Ses som hvide striae eller plaques, og/eller som erythem, erosioner og vesikler på kindslimhinden eller på tungen

Forekomst

  • Rammer oftest midaldrende, og kvinder rammes hyppigere end mænd
  • Autoimmun sygdom
  • Ætiologien er ukendt
  • Slimhindelæsionerne ved oral lichen planus findes typisk i kindslimhinden
  • Oral lichen planus udvikler sig ofte langsomt
  • Erosive læsioner ved oral lichen planus involverer som regel lateralsiden af tungen
  • Oral lichen planus kan manifestere sig som velafgrænsede områder med erytem og atrofi
  • Oral lichen planus kan også ligge på tungen 
  • Hvorfor klør lichen? Hvis huden er dehydreret og tør, oplever patienter med LP ofte kløe i det område, hvor LP er aktivt. Huden kan føles irriteret, tør og ru med en prikkende og sviende fornemmelse. Hvis man giver efter for kløen og kløer sig, kan kløen forværres, og der kan komme rifter og sår som udbrud af LS. Lichen planus i munden kan være rød og mønstret eller manifestere sig som hvide plamager, som ikke kan skrabes af.

 

Eksempler på andre sygdomme i mundhulen, som kan henvises:

  • Burning Mouth:
  • Lingua geografica
  • Candida
  • Pemphigus Vulgaris
  • Herpes Labialis

 

Book en tid via terapeut booking.

Konsultation 30 min første gang.