Parodontose kaldes også for de løse tænders sygdom. Den rammer stort set hele befolkningen på et eller andet tidspunkt.
Parodontose giver sjældent symptomer og kan ikke ses med det blotte øje. Normalt er der tale om en langsomt fremadskridende tilstand, men selv efter årelang kamp ender mange alligevel med at blive tandløse på grund af sygdommen.
Parodontose er en betændelsestilstand i den knogle, som tandroden sidder fast i. Betændelsen fører til, at knoglen langsomt “ædes op” og når processen er langt fremskreden, begynder tanden at føles løs.
Parodontose er en voksen-sygdom, idet den normalt ikke starter, før man er i midten af 30’erne. Kommer der parodontose hos yngre, kan der være tale om en særlig aggressiv form, hvor tandløsningen går specielt hurtig (Juvenil marginal parodontitis) og som kræver en ekstra ihærdig indsats med hensyn til mundhygiejne, hyppige tandlægebesøg og evt. behandling med antibiotika.
Alle får på et tidspunkt parodontose. Kvinder og mænd får det lige hyppigt, men hos kvinder kan tilstanden gå stærkere under en graviditet.
Nogle forhold har betydning for risikoen for at udvikle parodontose:
Parodontose skyldes en vedvarende betændelse i tandens støttevæv, herunder den knogle, som tandroden sidder fast i. Betændelsen starter altid i tandkødet som gingivitis, hvorfra den breder sig til støttevævene. Både ved tandkødsbetændelse og parodontose er der tale om organismens reaktion på bakterier, som sidder i efterladte madrester på tænderne.
Parodontose giver ofte først symptomer i form af tandløsning, når tilstanden er meget langt fremskreden. Da parodontose altid vil være forudgået af betændelse i tandkødet, vil der som regel være blødning og ømhed ved tandbørstning og spisning.
Er parodontosen så langt fremskreden, at tænderne føles løse, kan de være ømme ved spisning og betændelsen i tandkødet kan medføre tandbylder, som er ømme hævelser fyldt med materie (pus). Men først og fremmest: Opdager man, at tandkødet bløder, kan det være et forvarsel om, at der er parodontose i optræk og man bør straks opsøge tandlæge.
Diagnosen stilles af tandplejer eller tandlæge. Da man som regel ikke mærker, at man har parodontose, er det absolut nødvendigt med regelmæssig, professionel undersøgelse af tandkød og tandkødslommernes dybde.
Ved parodontose har tanden mistet sit fæste i knoglen og tandkødslommerne vil altid være fordybede. Lomme-dybden er afstanden fra tandens emaljekant til bunden af tandkødslommen og måles med en særlig lommemåler.
Hvis tandkødslommerne er mere end 3 mm dybe, er der tale om begyndende tandkødsbetændelse og fra 4-5mm kan det være parodontose. Du vil formentlig mærke at det lugter ud af munden. Specielt om morgenen.
Ved behandling af parodontose, skelner man mellem almindelig og udvidet behandling. En udvidet behandling er nødvendig, hvis der er tale om fremskreden parodontose.
Almindelig behandling af parodontose foregår sådan:
Udvidet behandling af parodontose foregår sådan:
Hvis parodontose opdages og behandles i tide, er der god chance for, at den bliver stoppet. Men den knogle, der allerede er mistet kan ikke vokse frem igen. Sygdommen skal hele tiden holdes under kontrol og der må ikke slækkes på mundhygiejnen. Ellers blusser parodontosen op igen og knogletabet øges gradvist.
Mange forsømmer desværre stadig deres tænder og bliver der ikke taget hånd om parodontose i tide, vil tænderne ende med at falde ud – en efter en. I så tilfælde er det kun muligt at erstatte tænderne med portese eller implantater, hvis der er knogle nok. Endelig skal det tilføjes, at parodontose øger risikoen for hjerte-karsygdomme, diabetes og leddegigt, og at disse sygdomme omvendt også har en negativ påvirkning på disse 3 sygdomme.
Al forebyggelse sigter mod fjernelse af bakteriebelægninger på tænderne, som er årsag til betændelsen i tandkød og knogle. Forebyggelse sker derfor primært i forbindelse med den daglige mundhygiejne i hjemmet efter anvisning fra tandplejer eller tandlæge. Information om kostvaner er også vigtig.
Spørg din tandlæge til råds.
Vi arbejder for sund mund, krop og sundt sind.
Vi ønsker at forebygge mest muligt
Vi ønsker at uddanne dig bedst muligt til selv at tage vare på dine tænder
Vi ønsker at gennemgå din medicinliste og sygdomme, så vi kan hjælpe dig med at omvende disse sygdomme eller forbedre disse sygdomme.
Vi ønsker at uddanne dig i at mange sygdomme starter med munden.
Vi ønsker at forstå hele dig. Alting hænger sammen og derfor arbejder vi holistisk.
Sund mund – krop og sind